Khamis, 30 Ogos 2012

Resepi Talam Pisang





Brongko Talam Pisang
Ini untuk menggantikan brongko daun pisang...taulah klu sudah sibuk dan mahu makan brongko terpaksalah guna talam je...tapi klu dlm daun pisang lgi sedap tau...


satu sisir pisang


kupas pisang dan hiris seperti dalam pic ni...yang hitam tgh2 tu buang supaya tidak ada bintik2 hitam mcm tahi lalat

 Letak 6 sudu makan gula(merah) ,4 biji telur gred A dan tepung gandum sedikit supaya brongko  tidak 
lembut.Blender dengan menggunakan air santan.


Santan dari 1 biji kelapa...blenderlah pisang tadi dengan santan ini.




Sediakan pengukus apa2 bentuk yang penting masak...

kukuslah selama 15 minit


                                              Taraaaa.... siap tgoklah lembut sbb tdk cukup tepung ini sesuai dalam daun pisang tapi...emm sedap 




ha ha...cuba perhatikan dalam brongko talam ni ada bintik2 hitamkan mcm tahi lalat ini kerana ada yg tgh pisang tu tdk terbuang...jadi hati2 ya...selamat mencuba




Tiada ulasan:

Catat Ulasan