Isnin, 9 Januari 2017

Ikan Putih Masak Kunyit



Bahan-bahan:
3 ulas b.merah
4 ulas b.putih
2 ini kunyit hidup
sedkit serbuk kunyit
1 batang serai(ketuk pecah)
1cm halia(hiris nipis)
3 biji belimbing besi/tunjuk(belah dua)
5 biji cili padi/cili tom yam
*(b.merah,b.putih,kunyit hidup di tumbuk sampai lumat)
garam dan ajinomoto
1 sudu makan minyak masak(menumis bahan ditumbuk)

Bahan utama
ikan putih yang sudah dilumur asam jawa dan sedikit garam...
bagi hilang hanyir ikan 


Letak minyak masak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk lumat sampai naik bau.

Kalau bawang sudah naik bau bolehlah tambah air buat kuah ikan.
Letakkan semua bahan-bahan halia,serai,belimbing,cili padi ke dalam kuah tadi.
Biarkan sampai mendidih baru letak garam dan ajinomoto.



Akhir sekali masukkan pula ikan.
Biarkan sampai mendidih.
Kalau sudah masak bolehlah rasa jika kurang perasanya
 boleh tambah garam atau ajinomoto. 
*Jika tiada belimbing boleh ganti dengan asam gelugur atau asam jawa.

                                          Nyam nyammmm...siap buat hidangan t.hari
                                          *ini tidak letak serbuk kunyit sebab habis stok di rumah...
                             jadi warnanya kurang menarik tapi rasanya memang tak terkata sedappp...
                                                               Selamat Mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan