Khamis, 26 Januari 2017

PROSES MEREBUS MEE KUNING



Proses merebus mee sebelum digoreng

Perkongsian hari ini ialah proses merebus mee yang betul sebelum di goreng atau digoreng keesokkannya. 
Tujuannya supaya mee tidak lembut bila digoreng.Panduan buat anak muda yang 
baru belajar masak terutama anak-anak dan cucu-cicit...hihi itu pasti.

1.Mula-mula rebus mee dalam kuali.
Tunggu hingga lembut...ingat jangan terlalu lama.



2.Angkat dan jirus dengan air bersih 
atau air paip.
Tujuannya ialah bila digoreng mee tidak melekit, hasilnya mee goreng 
korang jadi lecak...(pic yang bawah)



3.Toskan mee yang sudah dijirus dengan air paip.

Andai kata mee tu terlalu banyak direbus...
jangan goreng satu kali simpanlah dalam peti sejuk nanti esok pagi boleh goreng lagi...

Tips untuk simpan dalam peti sejuk...
tuang minyak masak ke dalam mee dan ramas2 
dengan menggunakan tangan yang bersih agak-agak minyak tu meresap dalam mee kemudian letak garam sedikit
 sahaja 1 sudu kecil makan. Tujuannya agar mee tu tidak melekit, tahan serta
 tidak cepat mengeluarkan bau basi.
Selamat mencuba 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan