Bahan-bahannya:
cili padi rm2
6 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
8 biji belimbing wuluh/tunjuk
(asam jawa tak guna sudah ya)
gula 2 sudu makan
1 sudu teh garam
3 sudu makan minyak masak
(bawang merah tu terpulang kalau mau banyak boleh tambah...
saya lebih suka lebihkan bawang putih daripada bawang merah tetapi dalam pic tu sama banyak)
*lihat pic bawah ya*
cara-cara memasak:
1.Basuh semua bahan dan tos.
2.Blander bawang merah,bawang putih dan belimbing.
(masa blander letak air sedikit saja ya)
3.Blander pula cili padi tanpa air.
*lihat pic atas*
4. Panaskan minyak kemudian masukkan bahan yang diblander
(b.merah,b.putih,belimbing)
5.Tumis sampai airnya hampir habis kering,,,kalau minyak naik oklah tu.
7.Akhir sekali,masukkan cili padi yang telah diblander...
masak sampai hambir-hampir kering...letaklah garam dan gula.
8.Kemudian masukkan pula air sedikit dalam 2 sudu makan untuk sebatikan cili.
Gaul dan masaklah sampai naik minyak.
*lihat pic di bawah*
(saya tidak suka letak belacan)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan