Sabtu, 14 Januari 2017

Sambal Cili Padi Manis


Bahan-bahannya:

cili padi rm2
6 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
8 biji belimbing wuluh/tunjuk
(asam jawa tak guna sudah ya)
gula 2 sudu makan
1 sudu teh garam
3 sudu makan minyak masak

(bawang merah tu terpulang kalau mau banyak boleh tambah...

saya lebih suka lebihkan bawang putih daripada bawang merah tetapi dalam pic tu sama banyak)
*lihat pic bawah ya*


cara-cara memasak:

1.Basuh semua bahan dan tos.
2.Blander bawang merah,bawang putih dan belimbing.
(masa blander letak air sedikit saja ya)
3.Blander pula cili padi tanpa air.





*lihat pic atas*

4. Panaskan minyak kemudian masukkan bahan yang diblander 
(b.merah,b.putih,belimbing)
5.Tumis sampai airnya hampir habis kering,,,kalau minyak naik oklah tu.

7.Akhir sekali,masukkan cili padi yang telah diblander...

masak sampai hambir-hampir kering...letaklah garam dan gula.


8.Kemudian masukkan pula air sedikit dalam 2 sudu makan untuk sebatikan cili.
Gaul dan masaklah sampai naik minyak.

*lihat pic di bawah*

                                        sambal cili manis ini tahan sampai 1 minggu...
                                               (saya tidak suka letak belacan)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan